• info@pedalenenverhalen.nl

Wordt het ons heet onder de voeten?

Wordt het ons heet onder de voeten?

Dennis Aaij
Volg me
Laatste berichten van Dennis Aaij (alles zien)

Hoe dient onheil zich aan? Zijn er voortekenen?

Geen vuiltje aan de lucht

We hebben er zin in en zijn eigenlijk klaar voor vertrek. De fietsen zijn geprepareerd en nog eens nagelopen. De fietstassen zijn gepakt. Vooralsnog hebben we twee (voor)tassen over en in de overige 6 fietstassen hebben we 28 kg aan spulletjes verdeeld. Daarnaast staat er nog een boodschappentas met noppen- en vershoudfolie klaar om morgen op Schiphol de fietsen mee in te pakken. Moet lukken!

Beren op de weg

Toch hebben de voorbereidingen wat nieuw licht op ons avontuur geworpen. Om een beetje goed beslagen ten ijs te komen, en ter inspiratie, heb ik Beren op de weg van Gijs van Middelkoop gelezen. Een boekje over de fietstocht die Gijs met zijn vriendin maakte door Canada en de Verenigde Staten. Hun avontuur kende het nodige onheil. Zo moesten ze evacueren als gevolg van enorme wateroverlast (dam gebroken, noodtoestand uitgeroepen) en werd Aimee (de vriendin van Gijs) kort na aankomst getroffen door een longembolie. Met alle gevolgen vandien.

RTLnieuws

Van het boekje ben ik niet geschrokken maar nadat ik het gisteren uitgelezen had leek het me een goed idee om eens wat uitgebreider naar de weersomstandigheden in British Columbia te kijken. Dus even iets verder kijken dan de weerapp op mijn smartphone, waarop ik naast Rijnsaterwoude ook netjes de weersverwachting van Vancouver in het oog hou. Het bracht me op de site van de BC Wildfire Service. Een handige site die melding maakt van alle actieve bosbranden in British Columbia. Voor het gemak heb ik er een screenshot van gemaakt.

Zowel de vlammetjes als de bolletjes zijn actieve bosbranden in de regio (waar wij dus gaan fietsen!).

Even later lees ik op de site van RTLnieuws het volgende:

 Bijzonder verschijnsel: lucht kleurt oranje in Canada door honderden bosbranden

Het is een opmerkelijk gezicht. In de Canadese provincie Brits-Columbia is een oranje waas te zien door ruim 500 bosbranden. Zo’n 3000 mensen zijn geëvacueerd.

Ik weet niet goed hoe onheil zich aandient maar het zou zo maar eens kunnen dat zich gisteren enkele voortekenen hebben geopenbaard.

Wordt vervolgd…

Dennis Aaij

Ik ben leraar geschiedenis, schrijf (fiets) reisverhalen op pedalenenverhalen.nl en maak de Lekker Uitgelegd podcast.

3 comments so far

Gert OudenesGeplaatst op8:28 pm - aug 17, 2018

Dennis, de beren zijn in ieder geval goed geroosterd!

TedGeplaatst op6:37 am - aug 18, 2018

Ik schilder,en volg jullie.

Geef een reactie

10 − 7 =

Translate »