• info@pedalenenverhalen.nl

Tioman eiland

Tioman eiland

Dennis Aaij
Volg me
Laatste berichten van Dennis Aaij (alles zien)

Neem even een tropisch eiland in gedachten. Zandstrandje. Hangmatten hangen hier en daar tussen palmbomen geknoopt. Een licht briesje zorgt voor een aangenaam klimaat.

Strand van Tioman

We zijn op Pulau Tioman, een vulkanisch eiland in de Zuid-Chinese zee. In de jaren ’70 van de vorige eeuw riep Time Magazine Tioman uit tot een van de mooiste eilanden in de wereld. Het eiland trekt voornamelijk toeristen die gek zijn op duiken en snorkelen. Het zeeleven en het koraal is hier prachtig hoewel er steeds meer gesproken wordt over de sterfte van het koraal. Als ik de geluiden moet geloven gebeurt dit in hoog tempo.

Het is rustig op het eiland. Er zijn op het moment niet veel toeristen. De duikscholen werken met kleine groepjes en de stranden bieden voornamelijk ruimte aan grote hagedissen, katten, krabbetjes en hier en daar een verdwaalde kokosnoot. 

De sfeer is gemoedelijk.

De lokale bevolking rijdt wat heen en weer op brommertjes, haalt zo nu en dan wat proviand bij de boten die enkele keren per dag van het vasteland komen en leunt de rest van de dag wat tegen de warmte aan. Wij doen hetzelfde.

We hebben voor een week een kleine houten ‘cabin’ gehuurd. Groot genoeg voor een bed en een badruimte. We hebben een zitje waar we ons vergapen aan de apen die dagelijks in groten getale langs ons huisje trekken. De ramen en deuren moeten we daarbij een beetje bewaken want ze zijn natuurlijk op zoek naar lekkernijen. In ons hutje kunnen ze brood en crackers vinden maar daar krijgen ze de kans niet voor. Zo nu en dan vergt het een reuzenzwaai met een felgekleurde bezem om de ‘hooligans’, zoals we ze zijn gaan noemen, buiten de deur te houden. Onze buurman, een 80-jarige Engelsman, gooit soms, met uiterste precisie, een harde vrucht naar de brutaalste aap. Meestal raak.

Hier op Tioman kwamen we sinds lange tijd weer eens Nederlanders tegen. Twee vrouwen, die lekker aan het bijkomen waren van drie weken backpacken door Maleisië, stonden flessen water te vullen. Een van de vrouwen monsterde onze herkomst en kreeg kennelijk het vermoeden dat we ook uit Nederland kwamen. Toen Nicole en ik met elkaar spraken, was het voor hen duidelijk en even later stonden we te kletsen op een manier die heel erg lijkt op landgenoten die elkaar in den vreemde ontmoeten. Alle ingrediënten van zo’n gesprek kwamen aan bod maar één nieuw en smakelijk specerij werd al snel aan het gesprek toegevoegd; Corona!

Van onrust met betrekking tot het corona virus is geen sprake hier op Tioman. En waar we in heel Zuidoost-Azië werden geconfronteerd met mondkapjes (niet vanwege corona maar vanwege de luchtvervuiling), ontbreken deze zo goed als helemaal in Maleisië. Wat ik wél merk, bij onszelf, onze Engelse buren en nu dus ook bij die twee Nederlandse vrouwen hier, is een soort mediagekte als het gaat om corona. We zijn allemaal op de hoogte van de laatste cijfers die horen bij de verspreiding van het virus en de sterfgevallen worden meegeteld als verliespunten in een grote corona-wedstrijd. 

Voor ons voelt het (nog) als een uitwedstrijd, of een ver-van-ons-bed-show. We zijn nog niet op gesloten grenzen gestuit en hebben nog geen vluchten hoeven boeken, laat staan omboeken. Toch lezen we steeds meer berichten van fietsers die, op de weg die al achter ons ligt, problemen krijgen bij grensovergangen of die serieus rekening dienen te houden met een paar weken quarantaine als ze naar huis willen of naar het volgende land van hun reis.

Natuurlijk roept dit ook vragen bij ons op. Na Maleisië is onze logische volgende stap Indonesië en Bali, waar ons een loempia wacht, maar kunnen we dat land in tegen de tijd dat we bij de grens aankloppen? Belangrijker nog, kunnen we dat land ook weer uit tegen de tijd dat we weer richting Europa reizen? Naar welk land reizen we nadat we de loempia hebben weggespoeld? Door welke Europese landen kunnen we zonder problemen verder fietsen? Of is Europa niet onze beste optie?

De vragen worden belangrijker naarmate we Bali bereiken dus we blijven alle ontwikkelingen in de media en op de fora waar fietsers ervaringen uitwisselen, op de voet volgen. Maar nu even niet…

Nu zijn we op Tioman, ooit uitgeroepen tot een van de mooiste eilanden ter wereld. We voelen een lichte bries, kijken naar apen en enorme hagedissen. We knuffelen katten en drinken koffie voor ons houten hutje. En als mijn koffie straks op is, pak ik het boek van Bart Van Loo over de Bourgondiërs in de middeleeuwen. Wat een tijd was dat zeg!

Dennis Aaij

Ik ben leraar geschiedenis, schrijf (fiets) reisverhalen op pedalenenverhalen.nl en maak de Lekker Uitgelegd podcast.

10 comments so far

LiaGeplaatst op1:15 pm - mrt 7, 2020

Wat weer een lekker verhaal om te lezen. Veel plezier op “jullie”eiland.

JanGeplaatst op3:30 pm - mrt 7, 2020

Wat wil je meer? Je hebt een dak boven je hoofd en een platje. Geweldig. En Corona komt er bij ons niet in. Doe maar een lekker Duits pilsje.

TedGeplaatst op6:07 pm - mrt 7, 2020

Kijk ze lekker zitten,jullie hebben het mooi voor elkaar,genieten.

BrendaGeplaatst op7:10 pm - mrt 7, 2020

Oh nu maak je me nieuwsgierig naar Tioman. Lijkt een mooi alternatief voor de toch redelijk toeristische Perhentians. Geniet nog even van de kunst van het niets doen!

Yvonne LutgerinkGeplaatst op7:33 pm - mrt 7, 2020

Oh heerlijk, lekker bijkomen op een tropisch eiland! Ziet er heel mooi uit. Geniet ervan en succes met het nemen van beslissingen omtrent het vervolg van jullie reis.
Yvonne

PetraGeplaatst op2:48 am - mrt 8, 2020

Lekker genieten daar! Ik neem aan dat Corona hoogstens vertraging oplevert. Komt vast goed!

FritsGeplaatst op10:14 am - mrt 8, 2020

Wat een mooi eiland: ’n klein paradijsje…. met een exclusief verblijf in een hutje aan het strand… Geniet er van.

Didi en TheoGeplaatst op4:17 am - mrt 9, 2020

Wat een heerlijkheid om daar te zijn.
Geniet van alles om jullie heen.
Het komt allemaal goed.

Nicole (uit Zevenaar)Geplaatst op5:36 am - mrt 10, 2020

Op een tropisch eiland over de Bourgondiers lezen met corona in het achterhoofd.
Maak je niet druk, het is een stevige griep en jullie zijn volgens mij topfit. En je kan op een slechtere plek zitten! Geniet van het boek, ik ben er ook ook in bezig: Stevige kost!

Stefan en BiancaGeplaatst op2:06 pm - mrt 10, 2020

Wat een fantastische plek om te verblijven. Heerlijk genieten van al het moois! Succes.

Geef een reactie

Translate »