• info@pedalenenverhalen.nl

Pas net 13 jaar

Pas net 13 jaar

Dennis Aaij
Volg me
Laatste berichten van Dennis Aaij (alles zien)

In het loodgrauwe ochtendlicht, dat ik met 40 Watt aan kunstlicht van een beetje kleur voorzie, kijk ik naar de druilerige dag die als een rillende hond op het Braassemermeer is gaan liggen. Late leerlingen fietsen ineengekrompen tegen de slagregen naar hun eerste lessen. In blokken van net geen uur zullen ze kennismaken met Pythagoras, argentum, stuwwallen, Philips II, kwatrijnen en woorden in vreemde talen. Sommigen van hen zullen vandaag vlinders in hun buik voelen, anderen pijn. Ik vraag me af welke les er aan hun verliefde of gepeste regenpakken blijft hangen als ze vanmiddag terug naar huis fietsen.

Daar passeert een lijzige jongen van 13 die ijverig voor een proefwerk geschiedenis heeft geleerd om er straks achter te komen dat hij zich over de verkeerde leerstof heeft gebogen. In een uiterste poging om de dag van de ondergang te redden zal de jongen tijdens het tweede uur zijn geschiedenisschrift onder zijn werkboek Duits schuiven zodat hij zichzelf nog één lesuur de tijd kan geven om iets van zijn proefwerk te maken. De leraar, een nijverige Duitser, zal de proefwerkpaniek, verpakt in onrust, snel bij de jongen opmerken en in een poging om ‘m alsnog bij zijn les Duits te houden neemt hij het heimelijke geschiedenisschrift in beslag. Als hij twee naamvallen later de jongen opnieuw betrapt, dit keer met geleende aantekeningen over de renaissance op zijn schoot, zal de maat vol zijn. De aantekeningen worden ter lering (en vermaak van enkele klasgenoten) verscheurd en de jongen mag zich gaan melden bij de teamleider van de school waarbij hij later die middag, voor straf, een uur zal moeten nablijven. 

Tijdens het muisstille proefwerk, het is het derde uur, verklappen z’n veel te warme wangen hem dat zijn gemiddelde cijfer voor geschiedenis een vrije val gaat beleven.

 “Ha lieverd! Wat zie je eruit en wat ben je laat, je zou toch om drie uur thuis zijn vandaag? Hoe ging je proefwerk?”

Pas net 13 jaar, en al zoveel uit te leggen.

Dennis Aaij

Ik ben leraar geschiedenis, schrijf (fiets) reisverhalen op pedalenenverhalen.nl en maak de Lekker Uitgelegd podcast.

6 comments so far

CoenGeplaatst op10:28 am - feb 10, 2019

Ik heb medelijden met dat ventje. Herkenbaar!

Frits NijhofGeplaatst op2:30 pm - feb 10, 2019

Grappig verhaal; herken het fenomeen helemaal…. ook zelf identieke stunts uitgehaald ….. na het lezen van je verhaal, beleef ik deze opnieuw (maar nu geniet ik er écht van…).

DennisGeplaatst op7:52 am - feb 12, 2019

Oh zo herkenbaar!

DidiGeplaatst op9:26 am - feb 12, 2019

Ach, wat is het toch allemaal moeilijk op deze leeftijd. Keuzes maken zijn soms zo moeilijk. Toch zal deze jongen een keuze maken en hopelijk zal dit de juiste zijn.

FritsGeplaatst op8:23 pm - feb 22, 2019

Beste Dennis, beste Nicole,
Eigenlijk was ik van plan morgen maar Rijnsaterwoude te komen om jullie uit te zwaaien, echter door omstandigheden lukt dat jammer genoeg niet.
Langs deze weg wil ik jullie dan nog een hele mooie, avontuurlijke fietsritje naar Bali toewensen. Heel veel plezier, geniet er van! Wees voorzichtig en kon gezond terug.
Sportieve groeten,
Frits Nijhof.

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Geef een reactie

3 × vijf =

Translate »