• info@pedalenenverhalen.nl

Mannen met baarden in de kringloop

Mannen met baarden in de kringloop

Laatste berichten van Dennis Aaij (alles zien)

Na twee weken vakantie (Andalusië was weer té goed voor me) mag ik weer kringloopwinkels bezoeken. Het zal er wel vol staan met nieuwe spulletjes, dacht ik. Maar dat viel wel mee. Een fotoboek van Anton Corbijn, een boek over de muziekindustrie en een paar cd-tjes. Verder kwam ik niet! Maar ‘nieuwe tweedehands cd-tjes’, daar kun je me wakker voor maken dus zoals altijd ben ik toch weer in mijn nopjes.

Even een terzijde. In Malaga, Cadiz en Sevilla ben ik het fenomeen kringloopwinkel niet echt tegengekomen. Ze doen daar meer met markten. ROMMELmarkten. In Sevilla hebben we zo’n rommelmarkt bezocht. Ik word daar niet vrolijk van. 35 graden, te veel volk en te veel rommel. Een LP van Plastic Bertrand (JA DIE! Van ’Ca Plane Pour Moi’) die nummer 1 heeft gehaald in Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg was mijn enige ’score’. Voor een echte ’fix’ moet ik in Nederland zijn.

Hoewel mijn eerste kringloopbezoekje gisteren weinig had opgeleverd, zit ik nu toch met een leuke cd in mijn handen. De cd is van ZZ Top en is, zeer praktisch, getiteld ’The First Album’, hun tweede succesplaat…
Alle gekheid op een stokje, ik heb natuurlijk de debuutplaat van de ’baardmannen’ in mijn handen. Baardmannen, omdat we ZZ Top het beste kennen uit de jaren ’80. De jaren waarin ze succesvol, en zwaar bebaard, een rode hot rod nawezen. Eliminator was het album dat daarvoor verantwoordelijk was, en meer nog de superhits van dat album ’Gimme All Your Lovin’, ’Legs’ en ’Sharp Dressed Man’. Overigens hadden, en hebben twee van de drie bandleden extreem lange baarden. De enige zonder baard is de drummer. Zijn naam? Frank Beard…

’The First Album’ van ZZ Top komt uit 1971 en is nog van voor de tijd van hotrods en lange baarden. Van de typische jaren jaren ’80 productie is uiteraard en godzijdank op dit album ook nog niets te horen. Dat is overigens ook de reden waarom het succesalbum ’Eliminator’ niet tot mijn cd-collectie behoort. Voor mij teveel ’over the (zz)top’. Geldt hetzelfde voor jou, en ben je net als ik meer een Roots en Rock liefhebber? Dan kan ik je ’The First Album’ van harte aanbevelen. Alle vooroordelen die je in de jaren ’80 hebt gevormd met betrekking tot ZZ Top kunnen worden opzij geschoven. Het is een fantastisch bluesrock album. In de zuiverste zin van het woord!

De eerste paar maten van het album brengen je direct in de juiste sfeer. Je gaat ervoor zitten en de blues neemt je 10 nummers mee naar een kroeg in Texas waar je lekker tegen de bar aan staat. In je hand een koude Budweiser. Je hebt geen idee dat het ZZ Top is die daar voor je staan te spelen. Het zijn gewoon drie Texanen die de blues met de paplepel is ingegoten. Dat hoor je direct. Ze geven de blues ervan langs. Je kijkt nog eens goed naar de twee mannen vooraan op het podium en denkt… het wordt tijd dat ze eens naar de kapper gaan! Niet wetende dat ze wat hun baarden betreft het geld voor de kapper nog een jaar of 50 in de zak zullen houden.

The First Album van ZZ Top is een aanrader!
Hoogtepunten: alle nummer, stuk voor stuk.

Dennis Aaij

Geef een reactie

Translate »