• info@pedalenenverhalen.nl

Luxus Weib

Luxus Weib

Dennis Aaij
Volg me
Laatste berichten van Dennis Aaij (alles zien)

De fiets en onze adem brachten ons naar Berolina Haus in Düsseldorf. Een goedkoop hotelletje aan de centrumring. Bij het inchecken vroeg de receptioniste waar we vandaan kwamen. Ik was vergeten wat fietsen in het Duits was dus vroeg haar naar de vertaling. De jongedame zei dat ze het ook niet wist. ”Ik ben een buitenlander”, zei ze. “Goed dat we elkaar hier treffen”, zei ik. “Twee buitenlanders tezamen”. We kwamen er prima uit.

Nadat we de fietsen achter de poort van het hotel hadden geparkeerd, de fietstassen in de witte kamer hadden staan en een heerlijke warme douche hadden genoten, was het tijd voor het avondeten. We besloten de goede start te vieren met een goedkoop etentje buiten de tent. Aan de Rethelstrasse vonden we een geschikt Italiaans restaurant die een grote lasagne serveerde voor 9,50 euro. Dat leek overeen te komen met onze trek.

En het was daar in dat Italiaanse restaurant dat we Matthias ontmoette.

Matthias is een omgevingsmens van gevorderde leeftijd. Dat wil zeggen dat niet zijn eigen tafel of tafelgenoten zijn aandacht hebben, maar de tafeltjes naast, voor of achter hem.

Zo leren we Matthias kennen als de man die zich niet laat storen door een kind dat aan tafel in een Italiaans restaurant luidruchtige tekenfilmpjes op een iPad zit te kijken. Matthias vindt dat (net als wij) ongepast en treedt op (iets wat wij nalaten). De iPad wordt ingeruild voor een kleurboek (en wij roepen in gedachten hoera). Als Matthias zich na zijn kordate optreden tevreden omdraait zoekt hij bevestiging voor zijn handelen in ons oogcontact. Zowel Nicole als ik kijken buitengewoon bevestigend. Vermoedelijk leest Matthias meer in ons beider oogopslag. Hij zal iets van een aanmoediging hebben gezien want hij draait zijn stoel onmiddellijk een achtste slag richting ons tafeltje en we maken contact.

Wat we toen nog niet wisten, was dat Matthias er verstandiger aan had gedaan om zijn vrouw en schoonzus voor die avond thuis te laten. 

Matthias besloot de rest van de avond namelijk met ons door te brengen. Onze reis trok zijn aandacht en we waren bovendien Nederlanders. Dit bleek een perfecte combinatie die een betoverende uitwerking leek te hebben op Matthias. De betovering liet ook zijn Spaghetti koud worden.

We hadden veel te bespreken. Om te beginnen was daar het Beach Hotel in Noordwijk. Hij bezoekt het jaarlijks en het toeval wil dat wij er precies 10 dagen geleden ook waren. Van het een kwam het ander. Matthias is culinair recensent bij de Rheinische Post en tipte ons zijn favoriete restaurant in Noordwijk (Bij Raggers), roemde de oesters uit Ierseke en de terrasjes in Middelburg. 

Toen Nicole liet weten dat ze uit Zevenaar kwam, vertelde hij prompt over de tijd dat hij als jonge jongen smokkelwaar de grens bij Elten over bracht. Met boter en eieren verstopt onder zijn jas fietste hij de grens van Nederland naar Duitsland over. Met weinig risico want als de smokkelwaar werd ontdekt, knepen de grenswachters steevast een oogje toe.

Ondertussen begon de vrouw van Matthias (hij noemde haar een ‘Luxus Weib’) hem aan zijn mouw te trekken. Ze vond dat het tijd was om weer gezellig aan zijn eigen tafeltje te doen, en dat hij moest ophouden ons verder lastig te vallen. Toen we Matthias en zijn vrouw zeiden dat we het helemaal geen probleem vonden dat hij met ons zat te kletsen, was het schaap over de dam. In het volgende halve uur bespraken we het werk en de vakanties van Matthias en zijn ‘Luxus Weib’ in Nederland. We bespraken de diverse redenen van het drinken van Fanta en hij vertelde ons de geschiedenis van de Italiaanse nering van onze toevallige ontmoeting (een week geleden had de eigenaar iedereen de zak gegeven, twee bedienden konden blijven en Simone, de schoonmaakster, werd de nieuwe kok. Nu is het eten, volgens Matthias, beter dan ooit. En toegegeven, de lasagne was voortreffelijk).

Het was een heerlijke avond met Matthias. Toen we vertrokken gaf hij ons zijn visitekaartje en stond erop dat we contact met hem zouden opnemen als we ooit hulp nodig hadden in Düsseldorf. Zijn schoonzus en ‘Luxus Weib’ leken opgelucht toen we vertrokken. 

Dennis Aaij

Ik ben leraar geschiedenis, schrijf (fiets) reisverhalen op pedalenenverhalen.nl en maak de Lekker Uitgelegd podcast.

18 comments so far

FelixGeplaatst op8:09 am - feb 28, 2019

Mooi geschreven !! Smaakt naar meer

Peter BlaazerGeplaatst op8:23 am - feb 28, 2019

Mooi verhaal. dat belooft nog wat voor de rest van de reis

Freek GrootGeplaatst op8:23 am - feb 28, 2019

Fanta Wie ist da nicht groos mit geworden..https://www.youtube.com/watch?v=bP-Lrp0mdng

Didi en TheoGeplaatst op8:46 am - feb 28, 2019

Zo gaat dat als je fietst. Volgens mij treffen jullie het wel met het weer
Even een vraagje
Is dit jullie eerste grote tocht, of hebben jullie hier al meer ervaring mee. Heel veel plezier weer .
Groetjes van ons allebei.

GreetjeGeplaatst op8:48 am - feb 28, 2019

‘Morgens aan het ontbijt al weer een verhaaltje van jullie.
Dat beloofd alles voor de toekomst.
Heerlijke verhalen bij het ontbijt.Ga door!

Theo DinkelbergGeplaatst op9:02 am - feb 28, 2019

Je begint goed Dennis .

FritsGeplaatst op9:23 am - feb 28, 2019

tja…. zo gaat dat… je open opstellen… je vertelt kort wat je van plan bent… waarom je dit doet…. Als jullie zo door gaan komt het helemaal goed: je ontmoet mensen, leert andere culturen kennen, hun doen en laten… Ik zou zeggen: Ga zo door!! Veel plezier en geniet van alle dingen, groot of klein, lang of kort…. ect.. ect..

Elly KaatsGeplaatst op9:33 am - feb 28, 2019

Mooi jullie verhalen te lezen. En de onverwachtse ontmoetingen.

TedGeplaatst op10:23 am - feb 28, 2019

Weer met plezier gelezen,ga vanavond ook lasagne eten,maar er zal wel geen Matthias aanschuiven,haha,ga zo door,ik geniet ervan.

liaGeplaatst op10:25 am - feb 28, 2019

Wat weer een heerlijk verhaal om te lezen!
Ik zie jou gezicht al voor me Dennis als Matthias van wal steekt.. 🙂

LottieGeplaatst op10:47 am - feb 28, 2019

Heerlijk dat je in het leven van een ander mag kijken, ditmaal van Matthias en wat zal hij hebben genoten te horen over jullie avontuur! Ik lees graag mee over wie en wat jullie allemmal tegenkomen!

EstherGeplaatst op5:51 pm - mrt 1, 2019

Dennis, ik ken je niet maar geniet nu al van je “smakelijke” beschrijving van jullie ontmoeting.

DennisGeplaatst op10:45 am - mrt 2, 2019

En hoe was de lasagne?

DennisGeplaatst op10:48 am - mrt 2, 2019

We hebben al eens zes weken gefietst naar de Middellandse Zee. En afgelopen, zomer drie weken in Canada. Verhalen van die reizen staan ook op de site.

Geef een reactie

Translate »