• info@pedalenenverhalen.nl

Lockdown

Lockdown

Nicole Aaij-Burgmeijer
Laatste berichten van Nicole Aaij-Burgmeijer (alles zien)

Gisteravond bij het slapen gaan, was benieuwd wat ik de volgende ochtend op de nieuwspagina’s zou lezen. Rutte zou maandagavond het volk toespreken. Dat wilde ik vanmorgen checken natuurlijk. Ik had verwacht dat Nederland volledig op slot zou gaan, maar wat blijkt…Niet Nederland, maar Maleisië gaat vanaf woensdag 18 maart op slot. 

Lange tijd leek het hier in zuidoost Azië allemaal wel mee te vallen. Er waren mensen met corona, maar het aantal in Maleisië bleef rond de 100 besmettingen. Een paar dagen geleden lazen we op internet dat er in Brunei iemand besmet was en dat deze persoon de besmetting mogelijk had opgelopen tijdens een religieuze bijeenkomst in Kuala Lumpur waar 10.000 mensen waren waaronder zo’n 5000 Maleiers. 

Malakka

We zijn in Malakka sinds afgelopen vrijdag en huren daar een kamer in een guesthouse waar in totaal 3 kamers verhuurd worden. We hebben onze eigen slaapkamer en badkamer. En een woonkamer en keuken die we delen met de andere gasten. Maar er zijn helemaal geen andere gasten, dus hebben we het rijk voor ons alleen. 

De verhuurder, Mr Kee, is een ontzettende aardige man die ons bij aankomst vertelde dat alles in Maleisië in orde is en we ons geen zorgen hoeven te maken wat betreft het coronavirus. Al helemaal niet in Malakka, want daar heeft niemand corona, volgens Mr Kee. 

De koelkast lag vol met appels en sinaasappels. We hebben een watertank met warm water, koffie, thee en koekjes. Mr Kee drukte ons op het hart dat we alles op moeten eten. Er is geen kookplaat, maar het eten buiten de deur is goedkoop. Dus we hebben geen enkele reden om te koken. 

Tot vanmorgen vroeg. Toen lazen we dus dat Maleisië in gedeeltelijke ‘lockdown’ gaat. 

Om 9.00 uur kwam Mr Kee al langs om ons te informeren over de lockdown. We kunnen in zijn huis blijven zolang we willen. Als we dan toch ergens opgesloten moeten zitten dan is het hier bij Mr Kee een prima plek. Ik vraag hem wat nou precies de regels zijn. Volgens hem mogen we morgen de straat nog wel op, maar moeten we grote groepen mensen vermijden. Als ik hem vraag of hij misschien een kookplaat voor ons heeft is het antwoord nee, maar hij zal ons eten brengen. Zijn vrouw kan een extra portie koken. Ik vraag me af of het echt zo is dat hij morgen de straat op mag om ons eten te brengen.

Ondanks dat de supermarkten openblijven wil ik toch wat in huis hebben. In de buurt zitten wat mini-markets. Hier kun je o.a. brood, frisdrank, melk en noedelsoep kopen. Groente, fruit en yoghurt is er niet te krijgen. Een grote supermarkt verderop verkoopt dit wel en gaat om 10.00 uur open. Dennis waarschuwt al dat het er waarschijnlijk druk zal zijn en hij heeft gelijk. Ook hier lijkt het wel de dag voor kerst. Winkelwagentjes vol en lange rijen, maar toch lijkt iedereen er relaxed onder. Geen gevecht om het laatste pak wc-papier of reinigingsmiddel. Wel heel veel mensen, dus de kans voor verspreiding van het virus is groot. Toch doen we onze boodschappen. Met wat spullen in de kar gaat Dennis in de rij staan en begeef ik me tussen de rijen mensen op zoek in de schappen naar alles wat we nodig hebben. We kopen voornamelijk fruit, yoghurt en broodbeleg. Dat kunnen we in de kleine winkeltjes in de buurt niet krijgen.

Met z’n allen (ook Dennis) geduldig in de rij bij de supermarkt

Als we terug zijn heeft Mr Kee me de regels van de gedeeltelijke lockdown gestuurd. De grens gaat dicht. Alle scholen, overheidsgebouwen en winkels zijn vanaf morgen gesloten. Restaurants waarbij je kunt afhalen mogen openblijven. Je mag naar buiten voor een wandeling of om te joggen, maar kom niet te dicht in de buurt van anderen. 

Deze lockdown geldt in ieder geval t/m 31 maart. Dus tot die tijd blijven wij bij Mr Kee in Malakka. Ons visum is geldig tot eind april. Het plan was om een week in Malakka te blijven. En vanaf Kuala Lumpur naar Bali te vliegen. Dat plan hadden we al aangepast naar: we blijven zo lang mogelijk in Maleisië, omdat we denken dat we hier het beste af zijn. We hebben dus geen idee hoe dit verder zal gaan. Als het niet nodig is en we aan het einde van ons visum nog naar een ander land kunnen dan Nederland, komen we niet naar huis.

Voor nu even het laatste ijsje
Nicole Aaij-Burgmeijer

Ik ben een hardlopende fietser

18 comments so far

MoniqueGeplaatst op7:08 am - mrt 17, 2020

Heel veel succes jullie, de wereld ligt op z’n kop. Vreemd dat we ondanks de afstand in hetzelfde schuitje zitten. Ben lief voor elkaar en als je nog wat leesvoer nodig hebt app je maar. 😚😚 voor jullie.

EllenGeplaatst op7:12 am - mrt 17, 2020

Interessant onderwerp voor een podcast. Klinkt alsof jullie bij Mr Kee in goede handen zijn. Sterkte!

EstherGeplaatst op7:44 am - mrt 17, 2020

Jeetje ook daar al een lockdown daar nemen ze in elk geval direct maatregelen

Hopelijk is het van korte duur en kunnen jullie daarna gewoon verder😘
Veel liefs

CarlaGeplaatst op7:57 am - mrt 17, 2020

Rare wereld, terwijl buiten mijn studeerkamerraam de vogeltjes zingen zit ik me druk te maken hoe ik een whiteboard kan delen op MSTeams, straks online een vaardigheidsles geven 😁

mariusGeplaatst op8:15 am - mrt 17, 2020

Hallo luitjes.
Jullie hebben het goed bekeken ,Het overal een zooitje niemand weet hoe het allemaal verder gaat.
Als je het gevoel hebt dat het goed is waar je nu bent moet je daar blijven.
Mr Kee zal echt zijn best wel doen om voor jullie te zorgen.
Blijf rustig en zorg goed voor elkaar. Groetjes uit het mooie Lobith.

RietGeplaatst op8:41 am - mrt 17, 2020

Lieve Nicole en Denis

Lieve groeten van Riet Peters.

Ik weet niet of Jan en Anneke het verteld hebben maar ik zit in een revalidatiekliniek

Pleyade in Arnhem-Zuid. Ben uitgegleden over een plasje van ons oppashondje.
Helaas een breukje in de kom van de heup. Dit is de vierde week. Het gaat best wel goed. Zit dus ook een beetje geisoleerd. Ik hoor dat jullie ook best een fijne plek hebben om even te verblijven. Allemaal de moed er in houden. Knuffel van mij.

Jan GlobetrotterGeplaatst op8:49 am - mrt 17, 2020

Heel veel sterkte en wees voorzichtig, een spannende tijd.

TedGeplaatst op9:18 am - mrt 17, 2020

Zo is dat,het is hier precies hetzelfde,dan is Maleisië een heerlijk land om te vertoeven,met de hoop het virus niet te krijgen,nu gaan jullie alsnog vakantie vieren,lekker niets doen,boekje lezen en hardlopen,heerlijk toch? Jullie zien vanzelf wel wat er gebeurd,komt tijd komt raad.Mr Kee zal wel goed voor jullie zorgen heb ik het idee.❤️❤️😘😘

FeliekeGeplaatst op10:19 am - mrt 17, 2020

Hoi mensen, wij zitten nu op Bali en ik heb vernomen dat Bali ook op slot gaat vanaf 20 maart voor een maand. Tenzij jullie al een visum hebben. Dan kan het misschien nog…. Dit ter informatie.

Groetjes en geniet! Felieke

OlgaGeplaatst op2:50 pm - mrt 17, 2020

Bizarre tijd, we hebben tot nog toe geen last maar de economische gevolgen zijn niet te overzien. Pas goed op jezelf en elkaar. Groetjes Olga en Jaap

LiaGeplaatst op4:01 pm - mrt 17, 2020

Corona: maakt niet uit waar je bent, je krijgt er mee te maken. Wens jullie een goed verblijf bij mr Kee. Hopelijk gaat het niet te lang duren!
Liefs Lia

ClaudiaGeplaatst op5:25 pm - mrt 17, 2020

Sterkte en doe voorzichtig. Zo te lezen een oKee plek om te zitten.

Frank de MönninkGeplaatst op2:57 pm - mrt 18, 2020

Heel veel sterkte daar

Stefan en BiancaGeplaatst op5:18 pm - mrt 18, 2020

Wat een rare tijd is het toch!!
Krijgen er allemaal mee te maken. Fijn om te weten dat jullie een mooi verblijf hebben. Wees alert en zorg goed voor elkaar. En hopelijk kunnen jullie je reis snel voortzetten.

Idsert HartendorfGeplaatst op10:08 pm - mrt 18, 2020

Hi Nicole en Dennis,

Maleisië is volgens mij niet het slechtste land om nu te zitten.
Sterkte daar en maak maar van de nood een deugd,
zou ik zeggen.

Keep on keeping on!

Idsert

Didi en TheoGeplaatst op3:10 am - mrt 19, 2020

Hallo Nicole en Dennis
Het is zeker het beste om daar te blijven.
Het is zeker relaxter dan in Nederland.
Nog even en dan gaan wij weer naar huis. In Thailand zitten we nu nog goed. Wij wachten ook af hoe het verder gaat
Succes allebei.

Ian FinlayGeplaatst op6:24 am - mrt 19, 2020

Take care you two

FritsGeplaatst op1:53 pm - mrt 19, 2020

Tja, de wereld staat op z’n kop, (bijna) alles op slot.. Gelukkig zitten jullie daar op Malakka goed opgeborgen – dat hoop ik althans. Sterkte met alles, pas op jezelf en hopelijk gaat het slot er snel weer af.
Groetjes, Frits

Geef een reactie

vijf × twee =

Translate »