• info@pedalenenverhalen.nl

Lezen is reizen

Lezen is reizen

Dennis Aaij
Volg me
Laatste berichten van Dennis Aaij (alles zien)

Het is alsof de afgelegde kilometers er niet meer toe doen. Een groot deel van de wereld hebben we inmiddels onder onze wielen door laten rollen maar nu we bijna aan de voet van de Pamir Highway staan voelt het alsof de pakweg 8000 kilometer ernaartoe louter voorspel waren. We zijn enkel komen aanrijden. Nu begint het echte werk. Onverharde wegen, stevig klimwerk, onherbergzame streken, geen mens in de wijde omtrek, oneindige vergezichten, warmte en kou. Alleen wij, het landschap en de elementen.

Morgen zadelen we op naar weer een nieuw land. Tadzjikistan. Daar zullen we nog enkele dagen in Doesjanbe verblijven voor we aan de Pamir beginnen. We hebben grootse plannen. Je kunt de Pamir op verschillende manieren fietsen. Officieel loopt ie via de M41 maar veel fietsers kiezen alternatieve routes. De Wakhan Valley-route langs de grens van Afghanistan is populair onder fietsers en was ook onze keuze. Tot we gisteren Frantz spraken, een fietser die de Pamir vanuit ons perspectief ‘andersom’ heeft gefietst. Hij was onder de indruk geweest van de wisselende vergezichten die de Bartang Valley-route bood. De foto’s die z’n verhaal kracht bij zetten waren adembenemend mooi, waarop we direct de Bartang Valley-route gingen overwegen. Nadeel is dat je bij de ‘Bartang’ een heel stuk Pamir afsnijdt. Dat zou jammer zijn dus hebben we het plan opgevat om eerst de Wakhan-variant te fietsen, Dan terug via de M41 en als een slang weer verder door de Bartang.  Dat is geen kattenpis, daarvan zijn we ons bewust, en het is heel goed mogelijk dat we tijdens het fietsen zo verschrikkelijk afzien dat we op ons plan terugkomen, maar hier, vanuit het rustige hostel in Samarkand, lijkt het vooralsnog een fantastisch plan. Dat betekent dat we een paar weken langer op de Pamir zullen zijn maar dat lijkt ons geen straf, zeker niet vergeleken met het fietsen in de mokerende woestijnzon.

Blauw, rood, bruin, oranje, rood (linksaf), groen en rood naar Osh

In de bergen zullen we grotendeels verstoken zijn van internet dus blijft het van onze kant een poosje stil, je moet dan maar even iets voor jezelf gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld De Eeuwige Bron van Ayn Rand gaan lezen. Ik ben er zelf in bezig en ben vanaf de eerste bladzijde geboeid. Lezen is trouwens een beetje als fietsen in de bergen. Een goed boek maakt nieuwsgierig naar ontwikkelingen zoals een bocht in de weg of het passeren van een top je doet verlangen naar een volgend uitzicht. Als ik lees reis ik ook. Nu lees ik tijdens het reizen en reis ik dus dubbel. Mijn hoofd bevindt zich hier langs de Zijderoute maar tegelijkertijd in Stanton, Massachusetts, waar de jonge architect Howard Roark uit De Eeuwige Bron zijn eigenwijze carrière begint. Beide reizen zullen me zonder meer verrijken.

Tip!
Dennis Aaij

Ik ben leraar geschiedenis, schrijf (fiets) reisverhalen op pedalenenverhalen.nl en maak de Lekker Uitgelegd podcast.

11 comments so far

Mary van ZwietenGeplaatst op7:53 am - aug 5, 2019

Veel succes en sterkte de komende tijd.

TedGeplaatst op8:32 am - aug 5, 2019

Succes morgen alvast met de nieuwe uitdaging,zal vast weer heel mooi zijn.?

GreetjeGeplaatst op9:02 am - aug 5, 2019

Wat heb ik bewondering voor jullie wat een moeilijke maar prachtige reis maken jullie! Ik zou heel graag jonger willen zijn en dan jullie moed hebben! Ik vond het vroeger al heel wat dat ik op 21 jarige leeftijd alleen naar Engeland vloog! Ja wat is de tijd veranderd! Een goede reis verder en ik zal blij zijn jullie avontuur verder te kunnen lezen!

IdaGeplaatst op11:25 am - aug 5, 2019

Nou veilige reis en tot gauw maar weer ?

Petra HeijminkGeplaatst op6:47 pm - aug 5, 2019

Een nieuwe uitdaging, nieuwe kansen, nieuw uitzicht. ??

Didi en TheoGeplaatst op9:27 am - aug 6, 2019

Wat een wereld fietsers zijn jullie.
Heel veel succes, veiligheid en plezier op jullie volgende etappe.

Elly KaatsGeplaatst op10:43 am - aug 6, 2019

Een goede en vooral veilige reis voor jullie beiden. Wat een avontuur?‍♀️?‍♀️

EricGeplaatst op5:05 pm - aug 6, 2019

Jongens, houd de boel heel en GENIETEN

ClaudiaGeplaatst op6:00 pm - aug 6, 2019

Heel veel succes, doe voorzichtig en denk aan elkaar. Hopelijk valt het erge afzien mee en kunnen jullie je plan uitvoeren. Ga uitkijken naar de verhalen en foto’s achteraf. En ondertussen heerlijk ons eigen tripje plannen in Cambodja;-).

Sam en JuutGeplaatst op12:49 am - aug 7, 2019

Zittend in onze rustige achtertuin kregen wij het van dit verhaal lichtelijk benauwd. Wat een onderneming. Op het kaartje worden de belangrijkste te kiezen routes vermeld. Maar voor jullie past er natuurlijk maar een passende naam: het Pad der Dapperen. Heel veel succes en blijf genieten.
Hartelijke groeten
Sam en Juut

OlgaGeplaatst op8:41 pm - aug 9, 2019

Heel spannende uitdaging, ben heel benieuwd naar jullie ervaringen, leuk, een boektip, ga ik zeker naar op zoek. Voor de komende periode: sterke benen!

Geef een reactie

een × 4 =

Translate »