• info@pedalenenverhalen.nl

Kill by refill

Kill by refill

Dennis Aaij
Volg me
Laatste berichten van Dennis Aaij (alles zien)

Noord Amerikanen houden van groot. Niets nieuws onder de zon. Een camper is hier twee keer zo groot als in Europa. De caravans tweeëneenhalf keer. Mountainbikes? Nee, ze rijden hier op fatbikes! Wielen zo groot en breed dat een middelgrote tractor er de kanten van een dijk mee kan maaien zonder om te slaan. Alles is ‘huge’.

In Nederland klagen jij en ik wel eens over de flesjes frisdrank die je op een terrasje worden voorgezet. De inhoud van zo’n flesje fris is vandaag de dag nog maar 20cl. Dat zijn vier tot vijf slokken. Om het nog een beetje wat te laten lijken krijg je er hier en daar een groot glas met ijs bij. Toch voelen we ons meer dan eens bekocht met zo’n minuscuul flesje prik.

Hier in Noord-Amerika werkt het precies andersom. Je koopt voor een dollar (0,75 euro) een beker en drinkt daarmee zoveel je wilt. Gratis ‘Refill’ noemen ze dat. De beker zelf heeft op z’n kleinst een inhoud van een halve liter. Met een beetje mazzel vind je die in Nederland bij een milkshake-specialist, anders nergens. Groter kan hier ook en mensen kijken je op straat niet eens na.

Ik ben blij dat we niet met onze auto (Europees fabricaat) zijn gekomen. Hoewel deze is uitgerust met bekerhouders in het dashboard én achterin, hier in Noord-Amerika zou geen van de koffie- of frisdrankbekers in onze Europese bekerhouders passen. Dit verklaart wat mij betreft ook het enorme formaat van de Amerikaanse auto’s (de gemiddelde auto hier noemen wij van huis uit een truck). Ik vermoed dat de auto’s hier om de bekerhouders worden gebouwd. Ze beginnen met de bekerhouders en ontwerpen hier vervolgens de rest van de auto omheen. In proportie uiteraard. Het resultaat is gigantisch.

Veel mensen hier zijn trouwens ook gigantisch. Ik ben me bewust van het feit dat ikzelf rondloop met een serieus overschot aan buikvet (kilo of 10-15), maar dat overgewicht is hier echt peanuts. Veel van die gigantische mensen zie je rondlopen met van die gigantische frisdrankbekers.

Kijkend naar die gigantische mensen met hun gigantische drinkbekers, voel ik me steeds minder bekocht met dat Hollandse flesje van 20cl.

Proost!

Dennis Aaij

Ik ben leraar geschiedenis, schrijf (fiets) reisverhalen op pedalenenverhalen.nl en maak de Lekker Uitgelegd podcast.

3 comments so far

Gert OudenesGeplaatst op2:50 pm - aug 28, 2018

Vijf weken beulen aan een oud schip doet wonderen: buikje geheel plat!

TedGeplaatst op9:59 am - aug 29, 2018

Een paar bergjes omhoog met de fiets en de kilo’s vliegen er weer af,proost

ClaudiaGeplaatst op2:12 pm - aug 31, 2018

Zijn de biertjes ook zo groot;-)

Geef een reactie

Translate »