• info@pedalenenverhalen.nl

Hoofse liefde in de kringloopwinkel

Hoofse liefde in de kringloopwinkel

Laatste berichten van Dennis Aaij (alles zien)

Terwijl de regen met bakken uit de lucht komt vallen neem ik wat extra tijd in de kringloopwinkel. Geen reden tot haast, het is immers vakantie.

Plotseling valt mijn oog op een stapel lijstjes met daarin middeleeuwse prenten. Ik tel er vijf. Ik kantel de lijstjes en speel met het licht zodat ik kan zien of er mooi drukwerk achter het glas zit. Ik zie duidelijk het gedrukte middeleeuwse bladgoud op het papier liggen. Het spiegelt prachtig. Ik probeer de titel van het werk te lezen. Ik maak er voorlopig Her Kristan von Hamle van en denk terug aan de colleges iconografie die ik ooit volgde. Ik draai de lijst om en zie op de achterkant een sticker van G. D. Van De Geer, Kunsthandel en Lijstenfabriek in Den Haag. De vijf lijsten zijn identiek en allen van de lijstenmaker uit Den Haag.

Thuis aangekomen begint voor mij een groot deel van het plezier, namelijk het uitzoeken wat het verhaal achter de afbeelding is. Op google zoek ik op de naam Kristan von Hamle en direct zie ik de prent, die ik in mijn handen heb, in beeld verschijnen.

Herr Kristan von Hamle zit in een mand en houdt zich hoopvol kijkend vast aan het touw dat ‘m naar zijn geliefde zal takelen. We hebben het hier duidelijk over een gevalletje hoofse liefde. De afbeelding verwijst wellicht naar Vergilius. In de middeleeuwen ging over hem namelijk het verhaal dat hij verliefd was geworden op de dochter van de Romeinse keizer. Met haar had Vergilius het plan opgevat om zich via het touw, de mand en de hijsbalk haar kamer in te krijgen. Echter wat de dochter van de keizer deed was Vergilius halverwege in het mandje laten bungelen om hem zo voor paal te zetten ter lering en vermaak des gansche goegemeente.

Het verhaal over Vergilius zou in de middeleeuwen hebben gediend als commentaar op de macht die vrouwen hebben over mannen.

Prettig voor Her Kristan von Hamle is dat het bij deze prent lijkt alsof zijn geliefde niet van plan is op te houden met hijsen…

Dennis Aaij

Geef een reactie

vijf + 14 =

Translate »