• info@pedalenenverhalen.nl

Dansen in Katouna

Dansen in Katouna

Dennis Aaij
Volg me
Laatste berichten van Dennis Aaij (alles zien)

Het Griekse eiland Lefkas heeft indruk op me gemaakt. Zo zal ik nooit meer vergeten hoe de vroege morgen van 1 mei 2019 in Katouna begon. Met de slaap nog in mijn ogen zat ik op het witte bankje bij het ‘muggennest’; een klein huisje dat ons door lieve mensen ter beschikking was gesteld. Ik keek naar het groene uitzicht en de zon die met mij aan de dag begonnen was. Misschien wist de zon het al, maar ik had nog geen vermoeden welk wonderlijk schouwspel zich voor mijn ogen zou gaan afspelen.

het ‘muggennest’

Vanuit de diepgroene boomkruinen verschenen plots duizenden kleine vederlichte vlindertjes die dansend op de wind hun weg naar de zon zochten. 

Ik was niet de enige toeschouwer die morgen. Vanuit strategisch juiste posities keken een twintigtal zwaluwen met zeer veel interesse naar de ontpopte diertjes. 

En waar ik pure schoonheid zag, zagen de zwaluwen kleine lekkernijtjes. 

In ontelbare duikvluchten deden de zwaluwen zich tegoed aan de evenzo ontelbare vlindertjes. Het duurde een kleine vijf minuten voor ze het luchtruim met hun perfecte circusact geleegd hadden. 

Zonder buiging verlieten de zwaluwen het toneel. Ik bleef achter en mijn ogen zochten naarstig naar dat ene vlindertje die de ‘danse macabre’ was ontsprongen. Ze vonden ‘m niet.

het groene uitzicht vanaf het ‘muggennest’

Op het centrale plein van Katouna zag ik enkele dagen later opnieuw een dans. Een dans van een trots volk dat een avond lang met succes de tijd wist te vangen en het wist om te buigen, te smelten soms, naar ritmes en verhalen uit vervlogen dagen. De voordansers, oude mannen en vrouwen, vertraagden of versnelden hun passen die maatgevend waren voor de muzikanten wiens taak het was te volgen. Eén arm van de voordanser had vrij spel en zwaaide, in grote trage bogen, duizend jaar oude tranen in het rond. De andere was via een witte zakdoek geketend aan enkele sterke mannen. Net als de muzikanten volgden ook zij de passen en het ritme van de voorganger. Daarnaast was het de taak van de sterke mannen om de voordanser in balans te houden. Via de zakdoek en de krachtige keten van de volgers konden oude mannen en vrouwen zich die avond buigen, draaien, strekken en knielen alsof de jeugd voor één avond terug in hun lichaam was gekropen. 

Opnieuw werd de tijd een loer gedraaid.

De gebukte man in bruin gaat voor in de dans

In vele oude Griekse verhalen wordt gewaarschuwd voor jeugdige overmoed. Ik moet denken aan de jonge Phaëton die zich de teugels van de zonnewagen van zijn vader Helios toe-eigent, en vol goede moed en bravoure de hemel bestormt. Zeus moest er uiteindelijk aan te pas komen om de op hol geslagen zonnewagen, die de aarde dreigde te verzengen, met een bliksemschicht tot stilstand te brengen. Phaëton valt daarbij te pletter op aarde. 

Hoogmoed komt voor de val.

Daar op het plein van Katouna zag ik die avond prachtige oude Griekse mannen die voor even de jeugd terug in het lijf voelden en zich met Phaëton’s blik in de ogen een ogenblik onsterfelijk waanden. Vol trots voedden ze hun hervonden jeugd met Helleens bier, tot ook zij worden getroffen door de man met de hamer, want dát is van alle tijden.

P.S. De Helleense blikjes bier die de mannen drinken is van het merk ‘Mythos’.

Dennis Aaij

Ik ben leraar geschiedenis, schrijf (fiets) reisverhalen op pedalenenverhalen.nl en maak de Lekker Uitgelegd podcast.

6 comments so far

Riet en Willy PetersGeplaatst op6:56 pm - mei 5, 2019

Lieve Nicole en Dennis,

Wat genieten wij van jullie prachtige belevenissen. Griekenland heeft vele mythes. Wij reden door een gebied waar alle huizen vestings waren. De verschillende clans hadden altijd ruzie alleen in de oogsttijd was het vrede om eten te verzamelen. Heel veel plezier op jullie geweldige reis.

TedGeplaatst op6:29 am - mei 6, 2019

Prachtig uitzicht vanuit jullie schattig witte huisje, gezelligheid in het dorp met een biertje erbij en ook nog mooi weer, het kan niet beter,genieten.

Marius en LampoeiGeplaatst op9:24 am - mei 6, 2019

Hallo, Leuk om te lezen dat het goed gaat met jullie. Grieken zijn zo wie zo aardige mensen.
Geniet er van en wij hopen dat het fietsen nu leuker gaat worden met het mooie weer .
geniet er van. De groetjes uit het nog steeds koude Lobith.

Marius en LampoeiGeplaatst op12:17 pm - mei 6, 2019

Hallo. Het gaat er steeds beter uitzien, het zal ook lekkerder weer worden om te fietsen .En de Grieken zijn zo wie zo aardige mensen .Lekker eten en leuk om te lezen dat het goed gaat daar. Groetjes uit nog steeds koude Lobith.

Didi en TheoGeplaatst op6:25 pm - mei 6, 2019

Wat een prachtige beschrijving over het dansen en het plezier van deze mensen. Ontroerend en herkenbaar. Geniet van jullie bijzondere fietstocht en de belevenissen. Wij genieten mee.

LiaGeplaatst op2:55 pm - mei 7, 2019

Wat een super leuk huisje! Pracht plek om even langer te verblijven.
Wij waren in Noorwegen toen wij zo’n zelfde ervaring hadden: zaten voor ons huisje, wat tegen een berghelling gebouwd was, toen ineens, wij dachten dat het vliegende mieren waren, deze met duizenden tegelijk van de grond kwamen, en daar kwamen de zwaluwen. Wat een schouwspel!

Geef een reactie

Translate »