• info@pedalenenverhalen.nl

Cadeautjes uitpakken

Cadeautjes uitpakken

Dennis Aaij
Volg me
Laatste berichten van Dennis Aaij (alles zien)

We zijn in het Stilt House net voorbij Sapa, in het noordwesten van Vietnam. Onder ons, in het dal, zien we de door waterbuffels vertrapte rijstvelden. In warmte wachten de veldjes op nieuwe zaailingen. 

Sinds vanmorgen zien we er in gedachte ook het poeltje waar de waterval aan de overkant van het dal in uitkomt. Aan de rand van het te kleine poeltje verdringen zich drie handenvol toeristen uit alle vier de windrichtingen om een foto te maken (het liefst met zo min mogelijk soortgenoten erop) van de kletterende stroom water. Of om er verkoeling te zoeken. De verkoelingzoekers dragen te westerse badkleding. Helemaal als je ze afzet tegen de lokale verkoopsters van souvenirsnuisterijen die in de traditionele dracht op de brandende rotsen rondom het poeltje lonken naar klandizie. Eigenlijk valt iedereen hier bij de waterval uit de toon. We matchen niet en zijn met te velen op een te klein stukje natuur. 

waterverval

Nicole en ik vertrekken snel weer over de stalen hangbrug die gemaakt is om toeristen en hun begeleiders ‘en groupe’ te dragen. Op de stalen loper kijk ik naar links en zie de oude smalle bamboe hangbrug die buiten gebruik is geraakt nu de waterval onderdeel is geworden van de toertjes die de toeristen hier zoal boeken. Het woord ’Waterverval’, schiet door mijn gedachten.

Voor ons geen toertjes met een gids. Op de fiets rijden we dagelijks langs de rijstvelden en door de theeplantages. Watervallen duiken links en rechts van ons op wanneer zíj dat willen. Iedere bocht is daarom als een cadeautje. We pakken ze nog steeds vol verwachting uit en zijn blij met ieder uitzicht of inzicht dat ons na de bocht geschonken wordt.

Het Stilt House bleek lastig te vinden. We moesten er een flink stuk voor klimmen. We moesten van de fiets af, steile stukjes duwen en tenslotte in het donker naar het allerlaatste huis van het smalle bergpad. Onderweg ernaartoe passeerden we talloze andere guesthouses die stuk voor stuk aantrekkelijk oogden (zeker na een lange dag fietsen met een klim van 1400 meter aan een stuk erbij) maar het was nu eenmaal dat we waren getipt over dit ene guesthouse. De eigenares en haar zus waren volgens ‘horen zeggen’ twee keukenprinsessen en daar rijden we graag de benen voor uit het lijf! 

Het guesthouse lag er een beetje verlaten bij. Ik herkende het aan de bordjes, hoewel slecht verlicht, aan de kant van de weg. Ik had de uithangbordjes met de woorden ‘restaurant’, ‘private room & dorm’ en ’tour & trekking zien hangen op de foto die het stel dat ons had getipt had voorgehouden. Het was de enige foto die ze hadden van het Stilt House. De foto was gemaakt toen ze bij het guesthouse vertrokken. De eigenares stond met een brede lach tussen hen in. Op de achtergrond een volgepakte ‘four wheel drive’, net iets witter dan de mist om hen heen. 

We fietsten tot aan de openstaande voordeuren van het Stilt House. Binnen zat een vrouw op een blauw plastic tuinstoeltje een stuk fruit te eten. Toen ze ons zag liet ze de lach zien die overeenkwam met die van de foto. Dit moest de eigenares wel zijn. Ze sprong overeind en vroeg of ze ons kon helpen. Ik antwoordde met een wedervraag: “Heeft u een kamer voor ons?”. “Ja”, zei ze. “Nou dan kunt u ons helpen!”, sprak ik triomfantelijk.

Na het inchecken en douchen was het al laat (en we hadden al in Sapa gegeten) maar toen we tijdens het nuttigen van een fanta (Nicole) en een bier (ik), en een vriendelijke kennismaking met de eigenares (we waren de enige gasten) door het menu heen vingerden begonnen we te likkebaarden. Ook dit menu was als het uitpakken van een cadeautje! De vriendelijke en goedlachse eigenares zag direct hoe blij we werden van de keur aan gerechten in het bruinleren mapje, dat ze aanbood om voor ons te koken indien we nog iets te eten wilden hebben op dit late uur. Uit beleefdheid hielden we de boot af, het was nagenoeg bedtijd en we hadden geen echte honger en al dat werk… Maar niet veel later bestelden we beiden toch een pompoensoep. 

Als uit het niets verscheen de zus van de eigenares. Nicole en ik keken elkaar enthousiast aan toen we de beide keukenprinsessen richting keuken zagen vertrekken.

Er werd bepaald geen soepje uit de vriezer opgewarmd. We hoorden alle geluiden die horen bij een restaurantkeuken en bij het maken van een verse pompoensoep. Toen na een half uurtje het geluid van pureren tot ons kwam wisten we dat het niet lang meer kon duren. 

Vietnamese pompoensoep

Vol trots en met een evenzo grote glimlach als die we al kenden van haar zuster, bracht de zus van de eigenares de soep op een groot dienblad binnen. Een enorme kom met soep in precies de juiste kleur oranje en voorzien van een frivool kringetje witte crème stond voor ons te dampen. Ernaast, op een bijpassend schaaltje enkele stukjes licht geroosterd stokbrood. 

De zusters lieten ons even alleen.

Niet veel later lagen we in bed. Beiden met een glimlach die deed vermoeden dat we onderdeel van de familie waren. Misschien waren we dat ook wel. In ieder geval sliepen we snel in met de geruststellende wetenschap dat er de dag erna weer cadeautjes moesten worden uitgepakt. We hadden de kamer namelijk geboekt ‘inclusief ontbijt’.

Dennis Aaij

Ik ben leraar geschiedenis, schrijf (fiets) reisverhalen op pedalenenverhalen.nl en maak de Lekker Uitgelegd podcast.

10 comments so far

Karin VerheijGeplaatst op9:35 am - sep 29, 2019

Wat een heerlijk verhaal weer!! Was het ontbijt net zo’n cadeautje als de soep? Geniet er lekker van!!

LiaGeplaatst op9:40 am - sep 29, 2019

Fijn zo veel cadeautjes! Maar ze komen jullie toe hoor. Blijf maar lekker uit pakken en genieten.

Annelies van Ingen SchenauGeplaatst op6:24 pm - sep 29, 2019

Weer genoten van jullie verhaal. Zo is ieder mailtje van jullie ook weer een cadeautje voor mij.
Groetjes

GreetjeGeplaatst op7:08 pm - sep 29, 2019

Nadat ik gisteravond uitgenodigd was bij mijn buren en daar heerlijke pompoen soep te eten kreeg, geloof ik best dat jullie ook heerlijk hebben gegeten dat zijn echt cadeautje’s! Ik hoop dat het ontbijt net zo lekker was! En ik smul verder van jullie verhalen!

YvonneGeplaatst op9:46 pm - sep 29, 2019

Ik krijg al honger als ik dit lees….

GabyGeplaatst op12:06 pm - sep 30, 2019

Elke keer weer leuk om een verhaal van jullie te lezen.

Jeannette HessenGeplaatst op2:36 pm - sep 30, 2019

Geniet weer volop van jullie verhalen ?

Didi en TheoGeplaatst op3:05 pm - okt 1, 2019

Wat een mooi en prachtig verhaal weer
Fijn om jullie te volgen.
Succes op jullie tocht
.?????❤❤

Frits NijhofGeplaatst op1:30 am - okt 6, 2019

Het lezen van jullie verhalen is elke keer weer lust voor het ‘oog en oor’! Prachtige belevenissen en mooi verwoord. Ga zo voort. In De Wereldfietser van deze maand las een korte samenvatting van jullie reis. Ik kan hier geen foto’s downloaden; zal daarom twee Adobe doc. van de pagina’s naar jullie mailadres sturen. Veel plezier en succes met het vervolg van jullie reis!

Riet PetersGeplaatst op12:13 am - okt 8, 2019

Wat heerlijk pompoensoep. Ik ga morgen gelijk pompoenen halen.

Jullie hebben het verdiend.

Liefs en groeten

Geef een reactie

negen + negen =

Translate »